Image Hosted by ImageShack.us

26 Mart 2007 Pazartesi

Gates'in 'gözdesi' Vista piyasada

Dünyanın en büyük bilgisayar yazılımları üreticisi Microsoft, resmî internet sitesinde, "Bill Gates'in göz bebeği" diye tanımladığı yeni işletim programı Windows Vista'yı bugünden itibaren kişisel kullancıların hizmetine sundu.

Vista kurumsal kullanıcılara Kasım'da sunulmuştu

Tokyo, Avrupa ve New York'ta yapılan açılış töreniyle altı yıldır beklenen, defalarca ertelenen ve 'bugüne kadarkilerin en iyisi' olduğu iddia edilen Vista Microsoft'un internet sitesinde şu sözlerle tanımlanıyor.

"Her türlü bilgisayar kullanıcısının bilgisayar deneyimini önemli ölçüde geliştirecek şekilde tasarlanmıştır."

Vista, kurumsal kullanıcılara geçen Kasım'da sunulmuştu.

Şirket yetkilileri, özellikle kurumsal kullanıcıların bilgisayar ağlarının güvenliğini daha kolay ve daha ucuza sağlayabileceklerini belirtiyorlar.

Vista'nın altı ayrı çeşidi olacak; bunların üçü iş yerleri, ikisi kişisel kullanıcılar, biri de gelişmekte olan ülkeler için geliştirildi.

Microsoft'un Vista'dan önce piyasaya sunduğu işletim sistemi Windows XP 2001 yılından beri kullanımdaydı.

Kasım ayından bu yana şirketlerin kullanımında olan Vista için yapılan ilk değerlendirmeler, 'iyi bir ürün ancak fazla heyecan verici değil' diye özetlenebilir.

Özellikle şirketler açısından bakıldığında, Windows Vista'nın, pekçok diğer yazılımla ne kadar uyum içinde çalıştığının denenmesi gerekecek.

Yani şirketlerin heyecanla bu yeni yazılımı almak için kuyruğa girmeyecekleri ortada.

Vista'yla ilgili olarak ilk değerlendirmeler kullanıcıların fazla hevesli olmayacaklarına işaret etse de, keyifli ve heyecanlı olanlar da var elbette.

Bu kişilerin başında da Microsoft'un Başkanı Bill Gates bulunuyor.

Bill Gates, "Bu yeni platform, kullanıcıların daha yaratıcı olmalarını sağlayacak. Kullanıcılar bu yeni sistemin sağladığı avantajlarla, yeni ürünler deneyebilecekler. Vista'nın en heyecan veren yanı bu. Windows 95 geride kalan çağ için bir kilometre taşıydı. Vista ise bugüne ve geleceğe uzanan yeni bir kilometretaşı" dedi.

Windows Vista'yı BBC için deneyen Raşid Ogunlaru ilk izlenimlerini şöyle anlattı:

"Açıkça görülen o ki, kullanıcılar için kolaylık sağlayacak özellikleri geliştirmeye ve uygulamaya çok fazla zaman ayırmışlar. Yeni sistem kısa sürde açılıp kapanabiliyor. Arama yapma özelliği de bir başka geliştirilmiş alan.

"Aradığınız he ne ise çok kısa sürede bulmanız mümkün. Kullanıcıların hemen her gün kullandıkları ve bilgisayar başında zaman harcadıkları pekçok özellik bu sistemle daha hızlı, daha çabuk ve daha kolay çalışıyor."

Microsoft'un ve bazı kullanıcıların heyecanını paylaşmayanlar da var... Şirket daha önceki işletim sistemlerinde pekçok güvenlik sorunuyla karşılaşmış, ayrıca Avrupa Birliği tarafından 'tekelciliği engelleyen yasaları' ihlâl etmekle suçlanmıştı.

Vista konusunda da şikayetler gecikmedi. Bir diğer işletim sistemi üreticisi Apple, Vista'nın kendi işletim sistemlerinden kopyalandığını savunuyor.

Diğer yandan Microsoft yine tekelcilik suçlamalarıyla da karşı karşıya.

Microsoft'a karşı cephe oluşturan şirketlerin avukatı şunları söyledi:

"Microsoft'un eskisi gibi, Avrupa Komisyonu'nun eleştirilerine neden olan şekilde davranmaya devam ettiğini görüyor ve endişeleniyoruz.

"Temel olarak, şirket, farklı teknolojileri kendi tekelinde tutuyor. Bu yeni teknolojilerin sadece kendi işletim sistemninde kullanılmasına olanak vererek diğer şirketlerin, diğer ürünlerin Microsoft ürünleriyle uyumlu şekilde çalışmasını engelliyor."

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa







eXTReMe Tracker
TOPLIST Genç Toplist - Yeni Nesil Hit Arttırma Motoru Domain TOPlist
kurtlar vadisi barbie oyunları bak kim dans ediyor izlesene.com ismail yk murat boz msn ifadeleri you tobe ruya yorumlari burc yorumlari